Is een bootverzekering verplicht? Nee, maar let op!

Een bootverzekering aanschaffen is zeker een handige zet. Het neemt de zorgen weg wanneer je erop uitgaat om een stuk te varen. Een verzekering is vooral handig om aan te schaffen als je nog geen ervaren vaarder bent of een hele dure boot hebt dat veel waard is. Maar is zo’n bootverzekering nou eigenlijk verplicht of kan je ook varen zonder? Daar gaan wij in deze blog antwoord op geven. 

Binnen Nederland

In Nederland bestaat er op het moment geen wet die je verplicht om een bootverzekering voor je boot af te sluiten. Mocht jij dit dus niet nodig vinden of nog niet hebben, dan heb jij geluk! Maar let op, er wordt in bepaalde situaties een WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid) verplicht gesteld door een beheerder of organisatie. Nu vraag je je misschien af maar wanneer is dit dan? Dit komt voor in situaties zoals: wedstrijden, in een jachthaven, een botenstalling of op een deel van vaarwater.

Buiten Nederland

Ben jij van plan om naar het buitenland te varen? Houd je aandacht er dan goed bij. In het buitenland bestaat er soms wel een wettelijke verplichting. Dit komt voornamelijk voor bij landen rond de Middellandse Zee. Voorbeeld landen hiervan zijn: Spanje, Griekenland, Kroatië en Italië. Per land verschilt de hoogte van de vereiste WA-dekking. Als je een ANWB-bootverzekering aanschaft voldoe je aan de eisen van de bovenstaande landen. En ook altijd handig om mee te nemen, je internationaal verzekeringsbewijs. 

Wel of niet verzekeren

Wij raden je aan om hier goed over na te denken en er rustig de tijd voor te nemen. We willen natuurlijk niet dat er overhaaste beslissingen worden gemaakt. Het is verstandig om een afweging te maken of jouw boot wel of niet (aanvullend) verzekerd. Dit kan je checken door te kijken naar factoren zoals: hoeveel is je boot waard? Jouw financiële vangnet om onverwachte kosten te dragen. En of de boot emotionele waarde heeft. Dit kan natuurlijk voor iedereen weer anders zijn.