Motorrijden is ontzettend avontuurlijk en geeft je een gevoel van vrijheid. Maar voordat je de weg op gaat, moet je motor goed verzekerd zijn. Veel mensen hebben vragen over het afsluiten van een motorverzekering. In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen, zodat jij goed voorbereid op pad kunt. Lees snel verder!
Welke soorten motorverzekeringen zijn er?
Er zijn drie soorten motorverzekeringen. Hieronder lees je verschillen tussen de verzekeringen.
- WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de basisverzekering. Deze dekt alleen de schade die je bij anderen veroorzaakt.
- WA + Beperkt Casco: Dit type verzekering dekt naast de schade aan anderen ook schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld diefstal, brand, of storm.
- WA + Volledig Casco (Allrisk): Dit is de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je ook verzekerd voor de schade die je bij jezelf veroorzaakt, denk hierbij aan een eenzijdig ongeval.
Voordat je een verzekering afsluit is het goed om te kijken welke dekking bij jou past. Heb je bijvoorbeeld een oudere motor, dan kan een WA-verzekering genoeg zijn. Bij een nieuwe of dure motor is Allrisk vaak een beter idee.
Waarom is een motorverzekering verplicht?
In Nederland moet je volgens de wet minimaal een WA-verzekering voor je motor afsluiten. Dit is vastgelegd in de WAM (Ook wel de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen). Deze wet zorgt ervoor dat je de schade aan anderen kunt vergoeden als je die veroorzaakt. Op die manier is iedereen beschermd. Zonder verzekering mag je dus niet rijden en riskeer je een fikse boete.
Wat is het verschil tussen een motor- en een autoverzekering?
In principe is dit hetzelfde, maar de risico’s zijn anders. Motorrijders zijn namelijk een stuk kwetsbaarder in het verkeer in vergelijking met autobestuurders. Daarom houden motorverzekeringen rekening met die risico’s. Ze zijn vaak anders opgebouwd dan autoverzekeringen, omdat de kans op schade of een ongeluk met een motor groter is.
Wat gebeurt er als ik mijn motor niet verzeker?
Als je je motor niet verzekert, riskeer je een boete. De RDW controleert automatisch of je motor verzekerd is. Bij een onverzekerde motor krijg je een boete. Als je vaker zonder verzekering rijdt, kan de RDW zelfs je motor in beslag nemen. En als je een ongeluk veroorzaakt zonder verzekering, moet je alle kosten zelf betalen. Dat kan flink oplopen, zeker als er letselschade is.
Wat moet ik doen bij schade aan mijn motor?
Heb je schade aan je motor? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Vaak kan dit online. Maak foto’s van de schade en verzamel de gegevens van andere betrokkenen. Denk aan kentekens en telefoonnummers. Zo kan je verzekeraar snel je claim afhandelen.
Kan ik mijn motorverzekering tijdelijk stopzetten?
Ja, bij sommige verzekeraars kan dit. Bijvoorbeeld als je je motor in de winter niet gebruikt. Let wel op dat je motor dan op privéterrein staat. Hij mag niet op straat staan als hij niet verzekerd is. Vraag dit altijd even na bij je verzekeraar, want niet iedere verzekeraar biedt deze optie.
Heeft mijn rijgedrag invloed op mijn premie?
Ja, dat heeft zeker invloed. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie. Dit geldt voor zowel auto- als motorverzekeringen. Ook je leeftijd en het type motor maken uit. Een snelle of zware motor kost vaak meer dan een lichtere variant.
Je motor verzekeren is verplicht en verstandig. Het zorgt voor bescherming en geeft zekerheid, zowel voor jou als voor anderen. Denk goed na over welke dekking je kiest. Heb je vragen over je motorverzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar. Zo kun je veilig en zorgeloos op pad gaan.